Djupa tankar av den lättsamme satirikern

Under onsdagen var det prästen och satirikern Kent Wistis tur att presentera den dagliga programpunkten Morgontankar i Almegas trädgård. Kent inledde med frasen ”kristliga tankar i en okristlig tid”, något som lockade till skratt hos de morgonpigga besökarna klockan 07:30.
Under rubriken ”Ork att leva, mod att dö” samtalade Kent om de stora frågorna med ett lättsamt manér, på samma sätt som han har gjort succé på twitter med sina mångbottnade satirteckningar. Kents tilldragelse sammanfattas av hans egna ord, ”skrattet är en väg till det djupaste allvaret.”. En upplyftande och kanske nödvändig lärdom för Almegas besökare på väg ut till den fjärde dagen under Almedalsveckan.

It’s a wrap – tvärpolitisk analys med journalistisk touch
Det återkommande inslaget ”It’s a wrap” tar ett helhetsgrepp kring det senaste dygnets almedalsdialoger, idag med Ulrica Schenström, konsult och tidigare moderat strateg, Ursula Berge, Akademikerförbundet SSR och Torbjörn Nilsson, Expressen i panelen.
Samtalet vandrade mellan Annie Lööfs tal från tisdagskvällen, där samstämmigheten var bred om att talet tillhörde veckans allra vassaste. Berge, med en i sammanhanget mer vänsterpolitisk åskådning, påpekade att Lööf enbart vägrat ”att söka stöd från SD” – en beskrivning betydligt vagare än allianskollegan Jan Björklunds dagen innan. Ulrica Schenström var betydligt mer positiv och samstämmigheten över hela panelen om centerledarens retoriska talanger var stor.

Liksom i många sammanhang under politikerveckan har eventets relevans för samhällsdebatten ifrågasatt. Trots att hela panelen enades om problematiken med prisnivåer och politikerförakt är det trots allt partiledarnas tal som är det naturliga navet under veckan. Så länge detta fortsätter, kommer Almedalen att frodas, sammanfattade panelen.

Företagsledare och framtidsfokus i Almegatältet
Den inlånade Timbro-VDn presenterade panelen med Almegas näringspolitiske chef Ulf Lindberg ledsagad av Johanna Frelin, VD Tengbom arkitekter, Lina Hagman, partner Netlight, Lisa Gunnarsson, Nordenchef LinkedIn och Peter Seger, VD Sophiahemmet. Temat för dagen var ”Vårt nya näringsliv: Företagsledare om framtiden”, ett tema som berör Almega mer än många andra aktörer på dagens arbetsmarknad.

Idén om att tjänstesektorn fortfarande är en inhemsk marknad togs snabbt ner av panelen. Medarbetardialog, snabbrörliga tjänstesektorer och CSR var återkommande teman under den trekvartslånga samtalet, och det påpekades att dessa områden, hur viktiga de än må vara, är självklara faktorer idag. Seriösa aktörer inom tjänstesektorn tar detta på allvar och de framtida utmaningarna är snarast de som möter de övriga samhället – integration, involvering av grupper utanför de idag representerade och sammanhanget mellan näringsliv och politik.

Johanna Frelin, VD på Tengbom arkitekter och flerfaldigt utnämnd till Årets Chef, förklarade på ett slagfärdigt sätt vikten av samarbete utom och inom det nya näringslivet. Som högste ansvarig för en större arkitektrörelse utan att själv vara arkitekt ställer nya krav på ledarskap, samarbete och medarbetarinvolvering. Tre områden som är särskilt intressanta för framtidens företagsledare i tjänstesektorn.

 

 

 

Highlights

Fixa jobb och skola, skippa integrationssnack

Tisdagen i Almegas tält inleddes i ösregn av Milad Muhammadis morgontankar kring vikten av att vara medmänniska och att kämpa för mänskliga rättigheter, och avslutades i solsken med ett seminarium om morgonens besked om oförändrad reporänta i samarbete med Riksbanken. Milad Muhammadi pratade med oss om ordens vikt och om att näringslivet måste ta ett […]

Se tisdagens seminarier

Här ser du tisdagens seminarier

Från Morgontankar till It’s a wrap

Från Morgontankar via It’s a wrap till den dolda protektionism som drabbar tjänstehandeln. Det var Almegas almedalsmåndag. Kerstin Brunnberg inledde allvarsamt med Morgontankar om det akuta hotet mot tryck- och yttrandefriheten.  Det har blivit farligt för journalister, konstaterade hon. Människor har börjat anpassa sig till hot och terroraktioner, och vågar inte fullt ut använda sig […]

Lyssna och förstå är receptet för Almedalsveckan

Välkommen till Almedalsveckan Marcus Kristiansson, Head of Global Operational Excellence för ISS Facility Services och ordförande i Almega. I år deltar du i Almedalsveckan för Almegas räkning för första gången. Vad ska du göra här? – Jag ska möta många människor och lyssna på Almegas och många andras arrangemang. Jag vill höra andras argument och […]

Livesändningar

Om du inte är på plats i Almedalen kan du ta del av våra aktiviteter ändå, live eller i efterhand. Pjuuuu för de som missat något Måndagens seminarier hittar du här

Mingel! #vårtnyanäringsliv, alla var där

Med Almegas trädgårdsmingel startade ett par hundra besökare 2017 års upplaga av Almedalsveckan. Medlemmar, politiker, politiska tjänstemän, fackföreningsrepresentanter, företagare och kolleger från näringslivsorganisationerna minglade hos oss och lyssnade på Almegas VD Anna-Karin Hatt och näringsminister Mikael Damberg (S) som inledde med ett samtala om utmaningar under ledning av Cecilia Garme. Med temat Vårt nya näringsliv […]

It´s a wrap – nyhetspanelen som tar tempen på Almedalen

Nyhetsprofiler som tar tempen på Almedalen varje lunch måndag till onsdag. Almegas Nyhetspanel samtalar, över en lunchwrap, om och kommenterar vad som hänt i Visby det senaste dygnet. Hur var gårdagens politiska tal? Vad pratar alla om? Vem trendar Almedalen? Vem borde synas mer? Och finns det någon fråga vi helt glömt bort? Vi bjuder på […]

Morgontankar – ett kåseri om ett angeläget ämne

Visby kommer även detta år att sjuda av liv och rörelse. Intressanta seminarier och spännande möten avlöser varandra. En av alla aktiviteter är något som vi kallar för Morgontankar. Det är ett nytt koncept som vi lanserar i år. Det här gör vi på morgonen, redan kl 07.30. Vi bjuder på en fralla och en kopp kaffe. […]

Se fler höjdpunkter

Kontakt

 

Har du frågor om Almegas närvaro i Almedalen, kontakta Cecilia Wassaether.